### Policy Recommendations for the 2016 G7 Summit in Japan: Toward Resilient and Sustainable Universal Health Coverage (UHC)

**Date:** Wednesday, January 27, 14:00–17:00

Venue: Lotus Suite 7, 22nd Floor

Centara Grand & Bangkok Convention Centre at CentralWorld

#### **Objectives:**

At this side event, members of the GHWG will present their draft policy recommendations for the G7 Ise-Shima Summit in May 2016 with an emphasis on governance for global health in response to and in preparation for health crises. Each sub-group of the GHWG will also present key findings from their studies that have been conducted to provide an evidence base for the GHWG policy recommendations.

#### **Expected output/outcome:**

The expected outputs from this side meeting are two fold: 1) To obtain comments and feedback from PMAC participants on draft policy recommendations for the G7 Ise-Shima Summit; and 2) to synergize the G7 process with the on-going global health policy debates to develop a concrete action plan for the G7 Summit agenda.

### Program (DRAFT):

### 14:00-14:05 **Opening Remarks** [5 minutes]

Keizo Takemi, Member, House of Councillors, Japan; Senior Fellow, JCIE [Chair]

## 14:05-14:15 Overview of Policy Recommendations for the G7 Summit from the GHWG [10 minutes]

Kenji Shibuya, *Professor and Chair, Department of Global Health Policy,* Graduate School of Medicine, University of Tokyo [Moderator]

14:15–15:30 **Session 1**: Building Governance Architecture for Global Health to Improve Preparedness and Response [75 minutes]

# Global Health Governance: Analysis and Lessons Learned from the Ebola Virus Disease Outbreak and the Identification of Future Response Options [15 minutes]

Hideaki Shiroyama, Dean, Graduate School of Public Policy, University of Tokyo

Yasushi Katsuma, Dean, International Studies Program, Graduate School of Asia-Pacific Studies (GSAPS); Director, Institute of Asia-Pacific Studies, Waseda University

### Japan's New Direction for Global Health Cooperation in the Era of the Sustainable Development Goals [7 minutes]

Tomohiko Sugishita, Senior Advisor on Health, JICA Hidechika Akashi, Director, Bureau of International Medical Cooperation, National Center for Global Health and Medicine (NCGM)

Toshiro Kumakawa, Chief Researcher, Department of Health and Welfare

Services, National Institute of Public Health (NIPH)

Comments [5 minutes each]

Lawrence O. Gostin, Faculty Director, Linda D. and Timothy J. O'Neill Professor of Global Health Law; Professor, Georgetown Law, Georgetown University, USA

Discussion on practical steps for the G7 Summit

### 15:30–15:55 **Session 2**: Strengthen UHC to Sustain Health Care Systems in Ageing Populations [25 minutes]

#### Global Ageing, UHC and Governance [7 minutes]

Reiko Hayashi, Director, Department of International Research and Cooperation, National Institute of Population and Social Security Research

### Resilience of Japan's UHC after the Great East Japan Earthquake and Financial Crisis [5 minutes]

Naoki Kondo, Associate Professor, Department of Health and Social Behavior, School of Public Health, University of Tokyo

Comments [3 minutes each]

Yuki Murakami, Health Economist, OECD

Alex Ross, Director, WHO Centre for Health Development (WHO Kobe Centre)

### 15:55–16:25 **Session 3**: Promote Research and Development (R&D), and System Innovations for Global Health [30 minutes]

#### Fostering Global Health Innovation [7 minutes]

B.T. Slingsby, Executive Director and CEO, Global Health Innovative Technology Fund (GHIT)

Comments [5 minutes each]

Discussion on practical steps for the G7 Summit

### 16:25-16:55 Plenary discussion [30 minutes]

Comments [5 minutes each]

William Summerskill, Senior Executive Editor, The Lancet, UK

#### 16:55–17:00 Wrap up by Kenji Shibuya [5 minutes]